Verdedigingswerk “de Batterij” bij de Zwartenhoekse zeesluis


Bij de bedijking van de Beoosten- en bewesten Blijpolder en de Canisvlietbuitenpolder in 1790 werd ten behoeve van de ontwatering ten zuidwesten van Axel bij Zwartenhoek een sluis gebouwd die tevens kon worden gebruikt als inundatiesluis. Later ( 1792) is er een Batterij aangelegd van waarop met de sluis kon beschermen tegen vijandelijkheden.

Het verdedigingswerk “de Batterij” opgenomen in het project ” Staat-Spaanse Linies” met de bijgelegen Zwartenhoekse Zeesluis vormen een ketting van verdedigingswerken in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen (Belg.) zo komt er een stuk geschiedenis zichtbaar voor de toeristen in dit gebied. Via de fietsknooppunten en wandelpaden kunt u van deze bijzondere plekjes genieten van ons landschap.

Het ontwerp van het verdedigingswerk is gemaakt door Grontmij te Middelburg, Grondmij is een internationaal ontwerp-, advies- en managementbureau. Zij leveren diensten met betrekking tot de stedelijke en natuurlijke leefomgeving, mobiliteit, schoon water en energie.

De firma de Feijter Groep heeft de grondwerken voor de gedeeltelijke heraanleg van het verdedigingswerk ” de Batterij” bij de Zwartenhoekse zeesluis aanlegt.